Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tenerife

2011.03.21

images.jpeg

A Kanári-szigetek legnagyobb szigete 2058 km2-es területével.

A szigetet két hegység is megosztja. Északon az Anaga-hegység, míg Nyugaton a Teno-hegység csipkés láncai törnek a magasba. A sziget központi részén emelkedik a Pico de Teide tűzhányó, a XX. század fellendülő turizmusának éppen ez a táj kellett,és hamar elterjedt Európában az a közkedvelt elnevezés, hogy Tenerife az örök tavasz hazája. A távoli utazókat valóban lenyűgözi a sziget kettőssége. A hatalmas hegyek, és az aljukban virágzó homokos strandok.

images1.jpeg

   Santa Cruz de Tenerife és a sziget elsőszámú célpontja az ide látogatók szemében. Nemcsak vámmentes boltjai, hanem neoklasszicista városközpontja is csábítja az idegeneket. A sziget második legnagyobb városa, Puerto de la Cruz, amely már régóta gyógyfürdőként ismeretes. Hamarabb vonzotta a turistákat, gyógyulni vágyókat, mint a lenyűgöző.

images2.jpeg

  A sziget északkeleti partján fekszik a nyüzsgő kereskedelmi kikötőváros Santa Cruz. Az öböl partjára épült város hátterében az 1000 méter magas Anaga-hegység emelkedik, a városon keresztülfut a Barranco de Santos völgyszoros. A turisták nagy része csak városnézésre érkezik ide, a híres, februárban tartott Santa Cruzi-i fesztivált leszámítva, amikor a tömegtől mozdulni sem lehet.

A modern nagyváros számos nevezetességgel várja a kirándulókat: a Palanco Insular mások emeletén található a Régészeti és Antropológiai Múzeum, ahol barlangokban talált múmiák, ékszerek, használati tárgyak találhatók a guanche korból. Hasonlóan lebilincselő a Szépművészeti Múzeum képzőművészeti galériája, ahol a festményeken kívül, fegyvereket, hajómodelleket és pénzérméket is szemügyre vehetünk. Ne hagyják ki a San Francisco 17. sz-i barokk templomot, a 18. században épült Pilar-templom körüli Jardin Garcia Sanabria bámulatos tájkertjeit, és a templom festett mennyezetét. a mór stílusban épült 16. századi Nuester Senora de la Concepción-templom, melllyel szemben áll a Természettudományi Múzeum. A Hadtöréneti Múzeum Aimeyda kaszárnyáját. A kiállításon megtekinthetik az 1797-es csatában Nelson admirális karját roncsoló El Tigre ágyút.

images3.jpeg

Santa Cruztól a sziget belseje felé húzódó völgyben található La Laguna, Tenerife második legfontosabb városa. Mindenképpen érdemes megnézni a Nuestra Senora de la Concepción-templomot, melyet a sziget legszebb templomának tartanak hat emelet magas tornyával. A város katedrálisa a Santa Iglesisa, a Gyógyító Szűznek ad otthont. Érdekes látvány a La Nava palota udvarán álló hatalmas, ősrégi sárkányfa. La Laguna közelében keressék fel El Sauzal falut, a Hidalgo-fokot és a Bajamar sziklafalat.

Látnivalók

 

Güimari piramisok

guimar.jpg

  A Güimar városánál lévő hat piramis léte ma is rejtély a régészek számára. A piramisok hasonlítanak a maják és aztékok által Mexikóban épített piramisokhoz. Sokáig azt hitték, hogy a piramisok egyszerű kőrakások, helyi földművesek műve, de 1991-ben a híres kutató, Thor Heyerdahl bebizonyította, hogy Güimarnál valóban piramisok. Heyerdahl azonban a piramisok korára, és arra, hogy ki építette őket, nem kapott választ.     A turistacsalogató güimari piramis építésének célja és az építmény eredetisége erősen kétséges, de kiválóan alkalmas arra, hogy találgatásokat indítson el arról, a guancsok a kedvező Kanári-áramlatot kihasználva nem juthattak-e el egészen Amerikáig, mint ezt később maga Kolumbusz Kristóf tette.

Jungle Park

aguilasjunglepark.jpg

 


   Trópusi paradicsom Tenerife déli részén. Több, mint 75.000 m2-es erdővel, 300-nál több különleges állattal, csatornákkal, függőhíddal, lagunákkal és barlangokkal csodálatos élményt nyújt az ide látogatóknak! Tekintse meg az egzotikus madarakat és a 3 méteres szárnyfesztávolságú hatalmas kondorkeselyűt szabad röptében! Nem szabad kihagyni!

Icod de los Vinos

icod.jpg


   Icod de los Vinos a sziget északi részén található, növényzete teljesen eltér a déli oldalétól, mivel az északi áramlat hozta felhők nekiütköznek a Teidenek, ami következtében eső a hegy magasabb területein téli időkben hó csapódik ki. Így a növényzet sűrűbb és zöldebb.

   Icod de los Vinos falu a kiváló borokról, a 16 méter magas "ezeréves" fokozottan védett sárkányfáról, és a 15. században épült San Marcos templomról híres. A városban a gyönyörű erkélyes, belső udvaros épületeket is megtekinthetjük, miközben kipróbálhatjuk a helyi nagyon finom bort is. 

Loro Parque

loro_mod.jpg


 Az 1972-ben megnyitott, világhírű Loro Parque (Loro park) sokkal több, mint egy állatkert. Az intézmény botanikus kert, állatkert, akváriumok, és showműsor fantasztikus, gyönyörű környezetben lévő kombinációja. A botanikus kert rengeteg pálmafával, orchideával, és sárkányfával rendelkezik.És az állatokról szólva: a park területén több mint 300 papagájfaj több, mint 3000 példánya csodálható meg. Ezzel a számmal a Loro Parkban található a világ legnagyobb papagájpopulációja. A pingvinek számában szintén első helyen áll a Loro Park a világ állatkertjeinek sorában. Vannak még delfinek, gorillák, csimpánzok, tigrisek és számos más állatfaj is. A Loro Park delfinjei, orkái rendszeres show-kal szórakoztatják a látogatókat, valamint fókaattrakciók is megtekinthetők itt, papagájshowt csodálhatunk, és szabadtéri röptetésben gyönyörködhetünk. Újdonság az orka show.   A park méreteire jellemző, hogy ha mindent meg szeretnénk nézni, az legalább 6 órát vesz igénybe.  

Los Gigantes

los-gigantes.jpg


   A Tenor hegység gyakran 500 méter magas függőleges sziklák közvetlenül a parton, mintha beleszakadnának az óceán 2.000 méteres mélységébe. A fal előtt eltörpülnek a kiránduló és halászhajók. Los Gigantes környékén a halászfalvak teljesen összenőttek, homokos strandokat, szórakozási lehetőségeket kínálnak az üdülőknek. A házak 4-5 sorban tömörülnek a tenger és a sziklák között. A kikötő felett a lankás domboldalra felkúszó nyaralók mögött magasodnak az óriások sziklái. hanem bálna és delfinrajokat is megközelítenek, a turisták kedvelt elfoglaltságai közé tartoznak. Megtekinthető a szárazföldről Los Gigantes faluból vagy a Punta de Teno fokról, azonban legszebb arcát hajóról mutatja. Las Americasból és Los Gigantes faluból rendszeresen indulnak kirándulóhajók a sziklákhoz. Akár "vitorlás hajóval" vagy kisebb jachttal is indulhatunk a Gigászok lábához. A kirándulás időtartamától függően lehetőség adódik rá, hogy delfineket, bálnákat láthassunk.  

Octopus Aquapark

octopus.jpg


   Playa de las Americas mellett találjuk a kicsiknek és nagyoknak is kellemes kikapcsolódást ígérő aquaparkot. A 45 000 nm-en fekvő parkban változatos csúszdák, vízesések, és egy lassú folyó várja a szórakozni vágyókat. Gyerekeknek külön medencéket, játszótereket találunk.További szórakozást nyújt a minden nap üzemelő delfináruim.

Masca

masca.jpg

 


 Masca, az "elfelejtett falu" egy hangulatos hegyi kisváros mindössze 150 lakossal. A falu évszázadokkal ezelőtt a kalózok tanyája volt, ugyanis fekvésének köszönhetően rendkívül jól belátható a tenger, és a megtámadandó hajók. A hegy lejtőire épült fehér házak nagyon jellegzetesek, és hozzátesznek a falu összehasonlíthatatlan hangulatához. No, meg az is, hogy sok ház elhagyatott - sok lakó Tenerife vagy Spanyolország más részeire költözött.Masca faluban gyönyörű látvány fogadja az utazót: a sziklák, a szakadékok, az óceán, a hegyvidéki táj, a jellegzetes épületek, és a pálmafák leírhatatlan és felejthetetlen látványt nyújtanak. Mascát a környezet nyújtotta látvány miatt nevezik Tenerife Machu Picchu-jának is.

Siam Park

siam.jpg

 Las Americasban található az újonnan megnyitott Siam Park. Nevezhetnénk csúszdaparknak, de ennél sokkal több. A bejáratnál fókák hada fogad bennünket, a csúszdák között megtaláljuk a kamikaze típusút (mega-kamikaze), a gyermek csúszda rendszert, a sodróst, zuhatagost, úszógumist meg sok egyebet is.  Létesítettek egy hatalmas mesterséges tengerpartot is, enyhén melegített édesvízzel, sárga homokos parttal, félóránként 1,5 méteres hullámokkal.  Itt igazi beach-hangulat van, különösen hogy hátra tekintve az óceán látképe tárul elénk

Teide

teide.jpg


  A Teide 3718 méteres magasságával Spanyolország legmagasabb hegye, amelyről lélegzetelállító kilátás nyílik az egész szigetre. A Pico de Teide tűzhányó egyben a föld harmadik legnagyobb vulkánjának is számít. A tűzhányó utoljára 1798-ban tőrt ki, de a jövőben újabb kitörésekre számítanak. A Teide vulkán, és a környező részei nemzeti parki védelem alatt állnak.    A Teide csúcs megmászásához nem kell profi hegymászónak lennünk. A csúcson terjengő sárgás-kénes füstöt, és a kellemetlen szagot kompenzálja a gyönyörű látvány - szép időben Tenerife egész szigetét láthatjuk, míg felhős időben az áthatolhatatlan felhőket csodálhatjuk. A csúcs utolsó 200 méterének megtételéhez engedélyt kell kérnünk, amely beszerezhető a nemzeti park irodájában.

Vilaflor

vilaflor.jpg


 Az 1500 méteres magasságba épült Vilaflor Spanyolország legmagasabban fekvő települése.Az 1800 lakosú kis falu szinte állandó felhőben van. Klímája és kristálytiszta levegője rendkívül jót tesz az asztmás betegeknek. A falu neve, azaz Vilaflor spanyolul azt jelenti, hogy "a virágok városa", ezt gyönyörű flórájának köszönheti - tavasszal a vadvirágok az egész falut beborítják.